Friday, 24 October 2014

OH.. MANISNYA SENYUMAN KU

As salam semua.. 

Semenjak dua menjak nie.. saya dpt beberapa wassap dari sahabat di alam maya.. Ada yang mintak untuk berkongsi perniaagaan.. Ada yang ajak jv dan ada juga yang mintak tips..

Sebenarnya bukan senang nak senang. Untuk sampai ke tahap ini, banyak proses yang perlu dilalui.. Saya tak kisah untuk berkongsi tip.. Tetapi adalah best klu kita berbuat sesuatu, kita bermula dari bawah.. Supaya kita boleh melalui pelbagai fasa untuk mencapai apa yang kita mahu.

Tapi adalah sangat bijak, jika kita belajar dari pengalaman orang yang dah berjaya. Kita biasanya tengok kejayaan orang.. Tetapi kita tidak pernah nak ambil tahu.. Apakah cabaran-cabaran yang harus dilalui untuk sampai ke sesuatu tahap. Kita nampak yang best-best je.. Yang pahit kita lupa nak tanya..

Banyak sebenarnya yang terpaksa dilalui dan diharungi. Buangkan ketakutan, pecahkan dinding, belajar dari kesilapan dan sentiasa mencari elmu.. Insyaallah.. Kita boleh!!

Anda kaya dan berjaya dunia akhirat. Amin..

#MaslinaMeorRadhi


Tuesday, 21 October 2014

BUKAN SEMUDAH YANG DISANGKA

As salam semua.. 

Rindunya nak update blog. Saya suka berkongsi cerita di sini sebab boleh citer panjang-panjang.. merapu meraban.. Sebab biasanya pembaca di blog adalah orang yang suka baca artikel yang panjang-panjang. Berbanding di FB, orang lebih suka baca status yang pendek dan simple.. sebab mostly orang buka fb guna smart phone je kan... setuju ke setuju?

Sedar tak sedar... semakin hari makin ramai follower saya di fb.. tapi tidak di sini.. mungkin sebab saya jarang war-warkan tentang blog saya nie.. lagipun, dah kan jarang update.. mana nak ramai follower kann.. (tau takpe).

Kepada yang dah follow saya dari awal-awal blog nie di create.. pasti dah tau bagaimana perjalanan hidup saya... daripada seorang surirumah.. yang belajar pun tak sempat grade.. hinggalah kepada saya yang sekarang nie.. Apa yang saya lalui.. susah ke, senang ke.. perit dan getir yang saya harungi.

Saya belum cukup berjaya sebenarnya.. tetapi jika dibandingkan dengan saya 2 tahun yang lalu, saya telah melakukan perubahan hidup yang saya anggap sebagai sesuatu yang harus dibanggakan. Saya sedar, semua ini milik Allah, tanpa bantuanNya, saya takkan jadi saya yang sekarang. Syukur.. alhamdulillah.

Apa yang saya buat untuk jadi seperti saya yang sekarang?

Ok.. yang pertama adalah CARI ELMU. Elmu takkan datang bergolek depan mata klu saya tidak mencari, semuanya perlu dicari. Ada orang kata.. ko pandai cakap, boleh la buat biznes. Sebenarnya saya tak pandai cakap... tapi saya belajar untuk jadi boleh bercakap. Sebenarnya.. dalam apa pun bidang yang kita buat.. kita tak perlu pandai cakap pun... tapi kita kena FAHAM dengan apa yang kita nak sampaikan.. Insyallah.. kita pasti lancar untuk berkongsi. Bila tak faham, tu yang tak reti cakap tu... betul ke betul?

Macam mana saya cari ELMU?

Saya cari guna FB je... hihihi.. senang je. Saya follow pakar-pakar IM (Internet Marketer) yang femes-femes. 

Ada plak tanya.. mana dapat pakar-pakar IM nie.. sapa? mana nak cari?

Sebab tu saya sentiasa menjaga circle saya. Bila saya buat biz.. saya akan berkawan dan pastikan circle saya adalah dari orang-orang yang buat biz. So, daripada situlah saya kenal Tuan Faisal Abdullah, Tuan Raja Kamil, Tuan Ammar (Jootawan) dan beberapa orang lain lagi.

Bukannya bangun tidur tetiba je muncul nama-nama ini dalam kepala saya. Semuanya kita kena USAHA..

Begitu juga dengan elmu-elmu yang saya ada... bukan juga datang dalam mimpi.. atau guna ayat mentera... hihi..

Apa yang saya buat?

Saya hadir ke seminar-seminar yang saya rasa perlu untuk kemajuan diri dan biz saya. Bukan free.. tapi BERBAYAR. Tapi sedikit pelik bila saya hadir ke seminar berbayar.. ada plak yang sok sek sok sek.. Malas nak ambik kisah, bila penat.. senyaplah mereka kannnnn... Saya sentiasa berpegang pada satu prinsip "Biarla apa orang nak kata, janji Allah tau apa niat saya". Saya suka ke seminar berbayar kerana saya yakin.. bila saya invest utk menuntut elmu.. tindakan saya pasti diluar kemampuan saya. Klu yang free-free nie lemau skit tindakan sebab tak kuarkan apa2 duit kannn.. Saya la camtu.. anda semua tak.. korang ok.

Selain daripada menceduk elmu.. saya juga belajar daripada pengalaman orang-orang yang dah berjaya. Sekali lagi saya akan pastikan circle saya adalah terdiri dari orang-orang yang telah berjaya dan yang membawa saya untuk mencapai matlamat saya.. bukan berkawan dengan circle yang merendah-rendahkan usaha saya.

Sekarang nie.. saya masih lagi dahagakan elmu-elmu untuk memperbaiki diri dan juga biz. Insyaallah.. bulan december saya hadir ke satu lagi seminar baru.. yang saya tak pernah terfikir untuk saya hadir sebelum ini.. Dah daftar dah pun... excited dan sedang sawan menunggu waktunya tiba. Semoga Allah panjangkan umur saya untuk hadir ke seminar tersebut.

Doakan saya yea!

Anda kaya dan berjaya dunia akhirat.

#MaslinaMeorRadhi




Wednesday, 27 August 2014

KEJAYAAN YANG SUBJEKTIF

Pada saya.. erti kejayaan saya di dalam #bizsetelhutang ini bukanlah dengan income ribu riban yang saya terima... Tetapi erti kejayaan bagi saya adalah apabila saya dapat membantu rakan-rakan mengubah hidup mereka daripada biasa-biasa kepada LUAR BIASA dengan berkongsi peluang biznes nie.

Klu dulu mereka pening kepala memikirkan hutang.. Tapi sekarang.. Dah boleh bayar hutang secara ansuran..

Jika dulu nak bagi duit kat parent pun berbajet-bajet.. tapi sekarang dah boleh beri duit belanja kat parent dengan senang hati.. 

Klu dulu nak antar hantar tuisyen pun tak mampu.. Tapi sekarang bukan takat tuisyen.. Buku rujukan tambahan pun dah mampu beli..

Paling syokkk.. semua dah senyum sampai telinga.. Tidur pun senyum... hihihi.. 

Tu la yang saya maksudkan dengan 'add value' kehidupan orang lain. 

Semuanya dengan keizinan Pencipta dan usaha mereka. Saya hanya sharing elmu sahaja dan masih lagi mencari elmu yang power-power dari mentor yang power.

Maslina #TheMoneyMagnet
#biznesjemaah

Monday, 25 August 2014

CUBIT PIPI KANAN.. PIPI KIRI TURUT TERASA

As salam.. 

Lama sungguh tak update blog nie.. Memang dah bersawang-sawang dah.. Baik belum jadi zoo je lagi.. Hihihi.. 

Alhamdulillah.. Mas semakin busy dengan biz.. banyak perkara nak kena setel.. Mana nak coaching.. mana nak sharing.. Dah 2 minggu berturut-turut Mas ke Melaka berjumpa dengan biz partner dan sharing #bizsetelhutang dengan orang-orang Melaka. 

Ok.. kali nie Mas terpanggil untuk sharing Kisah MH17. Sejak ketibaan jenazah mangsa ke negara kita.. hati nie sayu dan pilu sangat.. Simpati teramat sangat pada keluarga mangsa.

Selain kisah Hakimi dan anaknya Abdulrahem.. Mas paling tersentuh dengan kisah mengenai keluarga yang dari Kuching tu.. Mereka posting di sana selama 3 tahun.. Pastinya mereka super duper excited nak balik Malaysia.. Begitu juga keluarga mereka pasti tak sabar-sabar menanti kepulangan mereka sekeluarga.

Bila baca kisah tentang mereka.. Tiba-tiba terimbas kembali tentang kami sekeluarga.. 3 tahun di negara orang.. bila hubby balik keje, tunjuk surat kata kami dah boleh balik Malaysia.. Baca je surat tu.. Memang best sangat.. capai phone terus call mak.. Memang sawan tahap gaban time tu.

Sebelum balik, gi shopping beli skit2 cenderhati untuk family, masa tu elaun ciput je.. . (Rezeki kami takat tu je.. Redho je la) So, beli ala kadar je.. Kami juga buat saving utk beli rumah pertama kami.. Hihi.. (Kesiannn)

Lagi beberapa minggu nak fly.. Dah buat list siap-siap apa nak makan.. Makan??? Yes.. Kami 3 tahun tak makan kfc.. hahaha.. Dlm list tu.. No 1.. Mas tulis Gulai Tempoyak ikan Keli.. dan mosltynya semua masakan kampung-kampung la.. Pekasam, rojak buah, rambutan, durian dll.

Time tu takde FB.. klu ada, dah confirm Mas update kat fb...(memang dasar minah propa
Kannn...) Zaman tu layan forum je rasanya.. tahun 2003-2004 kot.

Dan syukur sangat sebab kami selamat kembali.. Alhamdulillah. Dlm flight memang mata tak boleh lelap.. Berdebar-debar je.. Sonok sangat dapat balik. 

Apa pun.. ajal maut semua Allah yang tentukan.. Semua orang pasti mati, cuma dalam keadaan yang bagaimana.. Hanya Allah je yang tahu.

Mohon hentikan pertikaian atas sebab-sebab kepentingan peribadi atau apa-apa jua. Lupakan warna bendera, lupakan jenis bangsa. Waallahualam..

Nie nak sharing pic lama2 masa kami gi Amsterdam. Sila abaikan pesen tudungku yang out-dated tu yea (mak jemah pun cun dr aku.. Hahaha..) Duk oversea, takde choice nak berfesyen versi muslimah. Time nie gemuk sbb tengah peknen anak kedua (lepas bersalin, mak maintain slim hokeyy!!)

Yang lelaki tu anak sulung.. Sekarang dan umur 15 tahun dah. Yang dlm perut tu dah age 12 dah sekarang. Tetiba rasa tua la pulakkk... Huhu.. 

Time nie muka tak reti sengih bila bergambar.. Tak berapa nak ada aura lagi.. Hihihihi.. Sekarang plak dah terover sengih.. Huhuhu.. 







#MaslinaMeorRadhi



Wednesday, 14 May 2014

Kenapa Saya Buat Biz Networking?





Hurmm.. hari nie nak membongkar rahsia sendiri.. Mesti ada di antara korang tertanya-tanya.. Kenapa Mas buat bizness networking plak sekarang nie.. 

Apa tu biz networking?

Ala.. MLM atau Multi Level Marketing laa.. haaaa.. barulah faham kannn.. 

Mas start dari awal lah yea.. Camni.. mula-mula tu, Mas just consume produk je.. konon-konon nak cantik jelita segorgeous dutanya Datin Paduka Umie Aida.. Masa tu, tak tau plak MLM.

Beli dgn anak sedara.. pastu tgk income dia masuk kaw-kaw je kan.. Apa lagi.. Mulalah merisik.. Dia pun share la Marketing Plan.. huh!! MLM rupanya.. Saya mmg tak suka MLM tau.. 

Tapi yang bestnya.. tgk marketing plannya mudah faham, simple, modal pun mampu.. Bonus mak aiii.. Banyak plak tu... takde banyak-banyak kaki.. dan anti piramid.

Masa mula-mula buat biz nie.. banyak cobaan.. huhuhu.. Tapi ku redah je.. pekakkan telinga.. En Hubby la penguat semangat. Tq lalink.

Google segala halal haram, piramid tak piramid.. ada AJL ke tidak, Hq kat mana.. Dah macam Detektif Conan la plak kan.. Akhirnya semua jawapan positif. Alhamdulillah.

Masa mula-mula buat biz nie.. Memang susah.. maklumla takde elmu biz mcm nie.. first time la katakan.. 

Dah tau takde elmu.. kena la cari Guru kan?  Alhamdulillah, jumpa dah gurunya.. Sifu John Hazri nama diberi... lahir kat Manchaster, Negeri Sembilan.. hihi.. 

Segala training, coaching dan sgm yang dibuat, Mas attend.. memang dahaga elmu lah kiranya. Segala elmu yang dikongsikan memang bermanafaat.. Tak pernah2 Mas dapat income sehari 4 angka tau.. best giler.. Tqvm Sifu. 

Kenapa Mas buat MLM?

Sebab simple je.. nak tambah pengalaman.. Masih melekat dalam kepala nie mentor no 1 asia, Dr Azizan selalu cakap "Nak berjaya, follow step orang berjaya, u terpaksa berjaya"

Saya adalah pengikut tegar Founder Anis Choc moist yang femes dgn bekas 'love' tu.. dia pernah sharing yang dia pernah join biz MLM.. sama jgk dgn DAO.. pun pernah join MLM.. 

Apa yang Mas dapati drpd biz nie, Mas dapat pelajari sesuatu yang Mas memang takde sebelum ini.. iaitu menjadi leader yang bagus. Mas banyak belajar tentang tanggungjawab menjadi seorang leader yang bagus. Actually, saya masih belum bagus.. masih dlm learning process lagi nie.. Huhuhu..

Dalam biz sebelum nie.. Mas memang mempunyai agen-agen utk produk Mas.. tapi kebanyakkannya agen-agen nie, sekejap ada, sekejap takde.. rupa-rupanya, kesilapan tersebut berpunca dari diri Mas sendiri.

Rupanya Mas bukan leader yang bagus, Mas tak pandai jaga agen-agen yang ada. Now, Mas telah banyak pelajari betapa pentingnya kita menjadi leader untuk agen-agen kita. Kita kena guide mereka sepenuh hati, hubungan mesti mesra dan disulami dgn kasih sayang... barulah mereka kekal bersama kita. 

Alhamdulillah.. Mas telah mempelajari sesuatu yang sangat berguna untuk masa akan datang. Dalam biz kita kena try & adjust.. try & adjust again & again hingga kita jumpa apa yg sebenarnya kita nak dlm biz kita.

Saya budak baru belajar.. makin Mas belajar, makin rada cetek elmu di dada dan makin kerdil rasa diri ini.

Mas ingat lagi apa DAO selalu tekankan dlm seminarnya.. " Buat je dulu apa yang ada depan mata, yang penting u dah start"

So, redah jelah dulu.. 

" Love what u do now, u will do what u love" - DAO

Sunday, 11 May 2014

FIRST TRIAL BUKA BOOTH

Hari ahad baru nie, Mas buka booth di Tesco Semenyih. Sebelum ni memang pernah terfikir nak buka booth kat tempat-tempat seperti Tesco dan Giant.. Tapi tak pernah serius.. Asyik plan je tapi no action.

Lepas balik dari MMM.. semangat membara nak buka booth.. Takde alasan dah.

Untuk Mas yang first time nie memamg nak mcm susah skit kan.. baru nak order banner, nak beli meja dan kerusi. Lepas booth kena presentable sebab booth kami terletak depan pintu keluar masuk.. huhu.. 

Walaupun ada beberapa rintangan.. tapi Mas belasah je lah!!

Untuk sesiapa yang tak pernah buka booth di Tesco.. Kat sini Mas nak share skit prosedur yang pihak Tesco perlukan :

- Salinan IC
- Salinan Lesen Perniagaan
- Brochure Produk/Company
- Bank Draft (utk bayar sewa)

Itu je pun. 

Sewa yang dikenakan RM250 satu hari. Tapi klu time Ramadhan depa offer RM300 untuk hari Sabtu & Ahad.. Hihi.. best kan, time ramadhan lagi murah.

Masa Mas hantar semua form.. dia suruh pilih tempat kat mana kita nak letak booth kita. Alhmdulillah.. Booth kami terletak ditempat yang strategik.. 

Mostly yang masuk, terus terpaku dgn ayat-ayat power kat Banner kami. 

Syukur, sambutan sangat best dari orang-orang Semenyih.

InsyaAllah, weekend nie kami akan buka lagi satu booth.. Tapi location tak confirm lagi. 

Doakan saya dan team dapat bantu lebih ramai orang. Amin..

Semoga bermanafaat.

Maslina #TheRichBuilders
#RayaLebihStyle


Monday, 5 May 2014

PENAT TAPI BEST

Keje Mas hari-hari reply pm dan wassap orang yang minta untuk saya share apa bizness yang saya buat sekarang..

Biasanya mereka akan pm dan wassap tanya 

"Akak buat bizness apa, saya tengok macam best je"

Macam-macam bentuk soalan la yang mereka tanya. Tapi ada satu soalan best nie dia tanya,

"Akak pernah masuk tv kan?"

"Akak model tudung kan?"

Hihihi.. Kelakar la kan..

Handphone nie memang sentiasa kat tangan. Anak-anak tak berani guna sangat hp ibu derang sebab banyak sangat notification yang keluar.. dari fb, wassap, sms, email. Twitter dan instragram pun follower makin bertambah.

Alhamdulillah.. saya happy dengan segala pemberian Allah pada saya. Saya dilorongkan untuk berniaga, walaupun orang tak tau apa niat sebenar saya.. Tapi yang penting Allah tahu apa matlamat saya.

#MaslinaMeorRadhi
#FounderInspirasiAqeela

Hot-Hot Chicken Shit la sangat..

Mentang-mentang la nak raya nie.. korang pun pm nak tanya nak jadi agent kan... Klu serius nak buat biz.. jangan la buat biz time perayaan je.. Biz kan sunnah nabi.. Lagi best klu buat secara berterusan kan?

Untuk jadi agen saya.. ada syarat tau.. antaranya :

- Kena bayar yuran untuk commitment
- Serius
- Mahu belajar dan boleh diajar
- Dah ada FB
- Rajin
- Serius nak buat income

Sebab sebelum nie ramai dah agent yang Mas ada.. tapi mostly semua hot-hot chicken
Shit.. dr situ la permulaannya Mas stop ambil agent.

Tapi, sebab raya punya pasal.. Nak share rezeki dengan lebih ramai orang.. Mas buka balik untuk pengambilan agent.. 

Nie antara koleksi shawl yang ada. Ada koleksi baru akan menyusul.. InsyaAllah.

#MaslinaMeorRadhi
#FounderHIA


Sunday, 4 May 2014

I'M Back!!

Morning... 

Now i'm back to biznes.. Malam tadi dah start balas pm walaupun tersengguk-sengguk.. Pagi nie ada sikitttt je lagi belum reply.

Kepakaran saya adalah membantu mentranformasikan sesiapa sahaja yang mempunyai kewangan yang biasa-biasa kepada kewangan yang luar biasa hanya menggunakan 'Teknik The Secret' yang mudah, simple dan proven berkesan hanya berbekalkan modal yang ciput sahaja.

Masalahnya, ramai orang yang mahu menambah pendapatan dan mahu memulakan berniaga, tetapi tidak tahu bagaimana, tidak ada tunjuk ajar dan teknik yang boleh membantu mereka untuk mencapai kewangan yang mereka impikan.

Menurut mereka yang telah kami bantu, kini mereka mempunyai kehidupan yang lebih selesa , seronok untuk berbelanja dan tidak perlu mengikat perut seperti dahulu lagi. Lebih best lagi ialah mereka kini telah dapat memberi wang perbelanjaan kepada ibu bapa, langsaikan hutang dan  memenuhi segala keperluan keluarga tanpa bajet poket yang terhad.

Sekiranya anda rasa kami dapat membantu, anda hanya perlu SMS atau whatapps ke 012-6173840 untuk Khidmat Nasihat PERCUMA.


Al Kisah Berkampung 5 Hari 4 malam di MECC

As salam semua.. Mata dah mengantuk sebenarnya nie.. Tapi semangat berkobar-kobar nak sharing pasal berkampung kat MECC, Sri Kembangan nie.. 5 hari hokey..

Selama 5 hari, Mas dan rakan-rakan seramai 1700 orang menyedut elmu dari Dr Azizan Osman dalam Seminar Millionaire Marketing Mastery. Walaupun 5 hari.. Energy kami  tetap luarbiasa.



Banyak tip yang DAO kongsikan termasuklah The Power Of Syukur & The Power Of Sedekah. Medium marketing yang paling murah dan berkesan adalah FB. Seperti biasa.. Mentor saya nie sentiasa memberikan yang terbaik untuk anak bangsanya. Tqsm Allah kerana temukan saya dgn orang hebat seerti DAO.

Best dan bangga sangat sebab bangsa kita ramai yang dah tak sabar-sabar nak terminate boss mereka dan memilih jalan menjadi usahawan.. Excellent!!

Ramai ke ramai?




Kat sini juga, Mas dapat jumpa kawan-kawan baru yang dari pelbagai bidang perniagaan dan semuanya sangat hebat-hebat yang mempunyai sebab dan matlamat sendiri untuk ubah hidup.. Ada wedding planner, owner butik, MLM, biz printing, biz urut, dan ada juga yang masih belum ada biz tapi mencari peluang utk create satu biz.

Semua sporting!!!


Ada banyak lagi bergambar dgn rakan-rakan.. tapi dlm hp derang.. 

Oh ye.. Dr Azizan juga memberi kami 4 buah bukunya as for FREE!! The Power of Giving.. 

Wehooo... sila jeles k..



Yang super duper duper best adalah dapat bergambar sekali gus dapat aura-aura hebat dari jutawan-jutawan nie.. 

Mereka sangat humble dan tak kedekut elmu langsung... 


So.. malam nie dah boleh tidur senyum dah.. 

Jumpa lagi!!

Sunday, 20 April 2014

BEBASKAN DIRI DARIPADA LIDAH BIAWAK

Untuk menjadi kaya dan berjaya di dalam perniagaan.. Cer baca apa mentor saya Dr Azizan Osman kata :

" Langkah terawal untuk mengubah prestasi perniagaan kita adalah menukar golongan rakan kita uang sentiasa pandang ke hadapan, serta menyokong di antara satu sama lain"

Golongan-golongan negatif (lidah biawak) ini tidak akan berhenti untuk melihat kita terjunam ke tanah dan terus kekal gagal. Tetapi itu bukan alasan untuk kita menyalahkan mereka apabila kita gagal.

Kerana manusia itu mempunyai pilihan, dan manusia itu juga bertanggungjawab dalam pilihan yang telah dilakukannya. Lidah biawak tetap lidah biawak. Tetapi ia tetap menjadi pilihan kita sama ada untuk terus bersama dengan golongan ini, atau memilih golongan yang mempunyai impian ke arah kekayaan dan kejayaan.

Itu hak kita. Maka buat pilihan saat ini.

Petikan buku : Kuasi Pemasaran, Rahsia Menarik Pelanggan - Azizan Osman & Aqif Azizan.

Sunday, 13 April 2014

MENGAJAR NIE SYOK RUPANYA


Hari nie attend seminar Bangkit Berniaga 2014.. Memang best sangat Elmu yang Dr Azizan kongsikan.. 

Lepas habis dating dengan mentor kesayangan.. Mas buat coaching santai dengan network.. 

Memang best berkongsi elmu.. bila kita share elmu yang kita ada atau dah tau.. Sebemarnya, secara tak sengaja.. Kita dah sharpen skill dan teknik.. 

Dan pada masa yang sama jugak.. dapat menaikkan momentum mereka.. 

Mas klu buat coaching memang garang skit.. hihihi.. 

Alhamdulillah.. Kerana en hubby sangat memahami dengan apa yang sedang Mas buat sekarang.

Sebenarnya.. Dalam apa jua impian yang kita mahu capai.. Yang penting kita kena start je dulu.. Once kita dah start, Allah pasti lorongkan kita ke arah mencapai impian/matlamat tersebut.

SENTAP DER

[SENTAP DER]

Hari nie attend Bangkit Berniaga 2014.. Seminar dari mentor kesayanganku Dr Azizan Osman..

Memang sentap giler statement yang DOA kongsikan..

So, mana boleh sentap sorang-sorang kan?

Jom kita sama-sama sentap!!

10 Sebab Kenapa Orang melayu LAYU

1) Kita diajar/diprogramkan oleh datuk moyang kita untuk memilih makan gaji tetap sebagai keutamaan.

- kita di salah program.
- Kita patut ajar anak-anak kita belajar tinggi-tinggi untuk jadi biz people.
- biz adalah sunnah

2) Kos hidup makin meningkat

- Rumah makin mahal

3) Tidak mahu meningkatkan diri 

- tak nak upgrade elmu utk upgrade diri.
- Kedeku keluarakan duit untuk menuntut elmu.

4) Sikap negatif pada kejayaan orang lain

- tak suka tengok orang lain berjaya
- Kalau kita tak suka dengan kejayaan orang lain, macam mana kejayaan nak datang pada kita
- Nak berjaya, kawan dgn orang berjaya.

5) Tidak ada kesungguhan dalam melakukan sesuatu/tidak ada keinginan yang tinggi

- buat ala kadar

6) Salah faham tentang kegunaan duit

- orang biasa-biasa, bekerja untuk bayar hutang
- orang kaya, bekerja untuk bayar hutang dan buat investment (property, elmu & pelaburan)

7) Bodoh sombong - tak nak belajar

8) Salah pilih suasana - kena pandai pilih kawan

9) Rasa selesa - padahal tak selesa pun

10) Suka salahkan orang lain - Gagal buat biz, salahkan orang lain. Tak pernah tengok kesalahan orang lain. Orang berjaya, mereka sentiasa memperbaiki diri

Ini antara 10 sebab kenapa kita layu... DAO buat research berdasarkan pemerhatian daripada student-student yang lepas.. Kenapa dulu mereka tidak berjaya.

JOM BANGKIT WAHAI BANGSAKU!!

Thursday, 10 April 2014

KASIHNYA IBU SAYANGNYA AYAH

Hari Isnin hari tu Mas menziarah warga emas di Rumah Kenangan Cheras.. Plan bidan terjun pun.. Sebab pagi member sekolah wassap bgtau dia ada kat sana dan ajak join rombongan dia di sana.

Alhamdulillah.. Allah luangkan masa saya 30 min bersama-sama mereka. Perasaan bercampur-baur bila sampai di sana.

Terhibur dengan telatah penghuni di sana.. Ada yang happy & kelakar


Tetapi ada juga yang duduk termenung keseorangan.. Ada yang hanya terlantar baring di katil.

Mas sempat berbual dengan salah seorang daripada mereka. Beliau menyatakan yang anaknya datang menziarah 2 minggu sekali.. di tepi katil.. di
satu sudut, bersusun gambar anak-anak dan cucu beliau. Masa tu memang tersentuh sangat hati ini.. Terus teringat mak kat kampung.. Huhu..

Gambar di bawah adalah saya bersa-sama penghuni yang happening dan sporting.. memang tercuit hati dengan gelagat mereka.



Pic kat bawah nie kawan dari sekolah rendah.. Memang dah lama sangat kami tak berjumpa.. Tak sangka, kat sini kami bertemu.. Allah punya perancangan.. Kita tak tau kan..



Balik dari menziarah terus call mak.. Cerita kat mak tentang penghuni kat sana.. Mak pun turut sedih.. 

Sangat bagus untuk kita selalu pergi ke tempat-tempat macam nie untuk beri kesedaran untuk diri kita sendiri.

Luv mak so much!!

Tuesday, 1 April 2014

MASUK MAJALAH PERCUMA!!


Bersama Akmar...

Riang hati yang tak terkata.. Hari nie ada interview dan photshoot dengan majalah Mingguan Wanita.....

Best sangat sebab majalah tu memanf ramai fans... 

Menurut Akmar, untuk keluaran ujung bulan April.. untuk 4 muka surat.. 

Alhamdulillah... Allah sentiasa lorongkan kita kepada impian kita..

Saya sentiasa tulis matlamat... Anda?

Photog : Bad




Sunday, 30 March 2014

WEEKEND YANG PENUH DENGAN ELMU


Alhamdulillah... Syukur kerana Allah sentiasa lorongkan Mas dengan Sifu-sifu yang best, kawan-kawan yang best dan networks yang owesome.. 

Hari Sabtu, Mas hadir ke Seminar BOM.. seminar Tuan Faisal Abdullah. Banyak sangat elmu baru dan Mas recharge semula elmu STP.. best.. best.. best!!!

Ahad Mas pula sharing elmu Table Talk dengan networks. Bangga sangat dengan mereka kerana pagi-pagi ahad derang komited untuk berkumpul.. keep it up!!


I love my life!

#MaslinaMeorRadhi
#FounderInspirasiAqeela

Tuesday, 25 March 2014

TEGURAN DARI ALLAH


Alhamdulillah.. Pagi tadi attend training untuk speaker.. Syukur, banyak perkara dan skill yang Mas perlu perbaiki. Seronok sangat sebab level keyakinan juga semakin bertambah.

Maklumla, Mas dah lama jadi housewife.. Memang tak pernah buat perkara sebegini.. Ini adalah pengalaman baru dan kena banyak belajar dan terus belajar.

Ada sesuatu yang berlaku di akhir training tu dan Alhamdulillah.. Allah tunjukkan sesuatu yang Mas tak nampak  dan kabur sebelum nie.. Allah beri teguran dan tunjukkan sesuatu.. Syukur sangat. 

Semangat Mas tak pernah pudar.. Mas sentiasa fokus untuk add value orang lain.. Amin

Ya Allah.. Kau peliharalah niatku Ya Allah.. kekalkanlah niatku ini Ya Allah. Sekiranya aku terpesong, segeralah menegurku ya Allah.. Kerana aku percaya dengan perancanganmu. Aku merancang, Engkau merancang.. Tetapi sebaik-baik perancangan adalah perancangan dariMu. Amin.

Sunday, 23 March 2014

BEST KE BEST?

Hari nie dapat sedut elmu baru dan sharing elmu dengan ramai orang yang nampak peluang untuk ubah hidup mereka.

Alhamdulillah.. Kini bangsa saya telah berani bertindak luar biasa untuk memajukan kehidupan masing-masing.

Memang happy dan best sangat kerana mereka yang hadir semua dahagakan elmu, bersemangat dan positif.

Aura-aura sifu yang sharing elmu juga sangat hebat.

Sejujurnya.. Ini adalah first time saya buat biz networking.. Saya banyak belajar perkara-perkara baru.. dalam masa yang sama, saya juga dapat develop diri untuk menjadi leader dan speaker yang bagus.

Ini hanyalah proses permulaan. Masih banyak lagi yang perlu saya pelajari dan praktikkan untuk sharpen my skill dan develop kredibiliti.

Mohon pembaca doakan saya mampu bertindak dan memecahkan dinding untuk menjadi luar biasa. Amin.



Saturday, 22 March 2014

DULU-DULU PUNYER CITER..

Dulu bila tgk orang berjaya dlm bisnes.. Mesti Mas cakap.. "Wahh.. bila nak belanja?"

Sekarang, bila tgk orang berjaya.. Trus pikir, macam mana dia buat, dia guna teknik yang macam mana? Macam soalan dlm kotak fikiran nie.. 

#MaslinMeorRadhi

Friday, 21 March 2014

PERSONAL COACHING

Hari nie terlebih rajin update blog.. hihihi..

Baru selesai buat personal coaching dgn network untuk sharpen kan lagi teknik-teknik menjawab soalan dari prospek dan cara-cara untuk dia coaching networknya sendiri.

Sejak terjebak dgn biz networking nie.. Mas lebih banyak fokus kepada mengajar.. Memang rasa sangat best bila kita sharing elmu dgn orang lain.

Semoga selepas ini Mas dapat bantu lebih ramai orang lagi dan lagi dan lagi.. 

Pengalaman yang baru dan menyeronokkan.. Alhamdulillah.. 




Thursday, 20 March 2014

Masak Paksa Rela

As salam semua.. 

Huwaa.. akhirnya berjaya juga Mas curi masa untuk update blog yang dah sebulan ditinggalkan.. Dah bersawang la jgk skit-skit.. Tapi lipas dan tikus masih belum sempat menghuni.. 

Kali nie Mas nak share antara pengalaman paling best Mas di negara orang.. Nie citer Jepun plak.. 

Entry lepas Hamburg kan.. (Sebenarnya banyak lagi nak sharing.. tapi nantilah ek)

Budaya kat sana memang berbeza sangat dengan kita. Mereka lebih sopan santun dari kita.. sentiasa saling hormat menghormati.. Bawak keta pun sopan hokeyy.. (Kecuali taxi, mmg brutal)

Wanita yang dah berkahwin.. Semua jadi surirumah tangga.. haaa.. best ke best?

So, para suami kejenya cari duit.. Para isteri menguruskan hal rumahtangga. Semua perkara isteri buat.. 

Suami keje.. Keje.. keje.. Dah memang cara hidup mereka macam tu kan.. so, tak timbul isu isteri merajuk hubby tak concern hal2 seperti gi jumpa doktor dsbnya.

Yang best.. kaum isteri nie mesti ada kelab/persatuan ibu2.. so, time nie la ibu-ibu nak release tension.. Mcm karaoke.. makan-makan potluck.. banyak aktiviti yang mereka buat.. Mas di paksa join persatuan nie jugak.. huhu.. Derang mmg suka foreigner sebab wanita2 nie sambil bertukar-tukar budaya, mereka nak improve bahasa inggeris.. Wanita2 moden nie.. tak kisah utk belajar bahasa inggeris.. Sebelum balik sini.. Mereka hadiahkan sepasang baju komino siap kasut terompah tu sekali.. (Tapi mana tah baju tu.. hihihi) 

Banyak jgk la activiti mereka yang Mas join.. dan mereka sangat suka datang rumah Mas.. sebab? Suka makanan Malaysia.. hihi. Mereka suka soto dan lontong.. 

One day, Mas dapat jemputan untuk demo memasak ikut negara.. macam Cooking Party la.. Otak nie mula la fikir.. apa nak masak.. apa nak masak.. kena fikir makanan tak pedas.. sebab jepun mmg tak makan pedas langsung.. tgk cili lari 100km.. hahhaa.. takut betul dgn pedas.. 

Pastu dpt idea.. buat ikan sweet n sour je lah.. Ok set.. bahan-bahan bawak sendiri.. 

Memang best dan panik sebab sambil masak sambil bgtau apa bahan-bahan.. kira ala-ala chef wan la kan.. hihi..

Wanita-wanita nie siap salin resepi.. sambil tgk Mas masak.. sambil tulis.. masa tu padahal Mas bukan tau masak pun.. Belasah je.. kikiki..

Campak-campak.. Hias-hias skit. Siap!!! 

Ikan masakanku paling cepat habis.. siap x cukup.. kepala pun derang belasah sapu.. Happy sangat masa tu.. Sebab masa tu ada masakan hong kong, ada malaysian friend buat clam sos tiram dan ada sorang masak western.. 

Esoknya, siap masuk surat khabar tau... sila jeles yea.. Mas dah masuk dlm surat khabar kat Jepun dulu sebelum masuk Metro & BH last 2 years. Tapi keratan tu hilang mana tah la.. (Banyak sangat pindah)


Saya yang serba merah tu yea.. Sila abaikan klu muka dah lain.. Pic taken tahun 2004 klu tak silap. Ni kat Ariake.. Citer Nagasaki blum nanti share yea.. 

Pengalaman kat Jepun memang best.. Mas sangat respek kerana mereka sangat disiplin, cekal dan berjiwa kental.

Dari zaman sekolah tadika, anak2 mereka dah dilatih berdikari, berdisiplin.. Lepas makan wajib gosok gigi tau.. Hihi..

Nanti Mas share tentang sistem pendidikan, hubungan antara guru dgn murid dan ibu bapa.. sangat best dan luar biasa.. 

Tuesday, 11 February 2014

KEDEKUT ELMU

Memberi elmu kepada orang lain tidak bermakna elmu kita tu akan hilang..

Malah elmu tu akan bertambah banyak lagi dan beranak-beranak.

Kerana saya percaya kepada undang-undang alam yang mana, jika kita nak bahagia, kita bahagiakan orang lain dulu.

Jika kita nak elmu, kita beri dulu elmu kpd orang lain..

Alhamdulillah, itulah yang saya buat sekarang.. Mengajar orang buat income secara online dengan Bank Facebook.

Sedar tak sedar.. Saya dah nak ke Pillar no 3 dlm IJI.. syukur.. 

Maslina#TheRichBuilders
#FounderInspirasiAqeela

Thursday, 30 January 2014

AKU DULU & SEKARANG

[Dulu & Sekarang]

Dulu 

- Nak beli baju mintak hubby
- Nak bagi mak belanja mintak hubby
- Nak sedekah orang kenduri pun mintak hubby.

Sengkek tahap gaban. Serbi serbi mintak lah!!

Sekarang 

Semua pakai duit sendiri. Tak
Payah mintak-mintak dah. Tapi kena mintak jugak... Mintak izin.  :)

Alhamdulillah, Allah melorongkan jiwa dan hati saya dengan berniaga.

Berniaga nie, kalau tak tau belajar, pegi class.. takdenya Elmu tu turun dari langit.. Kena cari.

Mas suka pergi class berbayar kerana bila bayar, Mas lebih komited untuk buat sesuatu perkara. Klu free nie, mcm siput la tindakan saya. Orang lain Mas tak tau lah kan.

Tgk orang biz maju, aku tak maju, kena fikir BAGAIMANA?

Banyakkan soalan BAGAIMANA?

Hilangkan dari kotak fikiran perkataan "tapi, alaaa...., yeke? Boleh ke?", ada ke orang nak beli?

Buat tanpa tapi, lakukan tanpa nanti.